AIRBRUSH

Milyen festékkel? 
Szinte mindenféle festék fújható az airbrush pisztolyokból, amennyiben megfelelő hígításban használjuk. Az Airbrush festékszóró kb; tej sűrűségű festékeket terít legszebben, a sűrűbb anyagokat nehezebben, nagyobb levegőigény mellett tudja csak kifújni, de azt is csak kevésbé jó minőségben.
A festékek lehetnek oldószeresek ,vizes bázisúak. A víztől nem fog rozsdásodni a pisztolyok szerkezete, az oldószerek pedig nem marják meg alkatrészeket.

Ajánlott azonban jól fedő, viszonylag lassan száradó, jól terülő festéket használni az airbrush technológiához, ugyanis az airbrush nagyon vékony festékréteget készít.
Rosszul terülő festékek esetén, a felületen nem tudjuk jó minőségben eloszlatni a festéket, mely esetleg kisebb csomókba, cseppekbe ugorhat össze.
Candy színezőt használva a festés után átlátszó felületet kaphatunk.
Gyorsan száradó festékek esetén a finom porlasztás miatt gyakran előfordul, hogy a festék már a levegőben megszárad és a területre már csak por alakjában csapódik le.

Általánosan rosszul fedő színeknél a festés előtt egy azonos színű festékkel történő alapozás ajánlott. Rosszabbul fedő színek: sárga, fehér,……

Airbrush használata:
Az Airbrush pisztoly ravaszának lenyomásával indítjuk a levegőt, majd hátrahúzásával a dűznibe húzzuk a tűt, és indítjuk és szabályozzuk a festék mennyiségét.
Helyes használat az, amikor a levegő nyitása megelőzi a festék nyitását, illetve záráskor fordítva, először a festéket zárjuk, majd a levegőt. Ha a festéket nem zárjuk el a levegő áramlásának megszüntetése előtt, a tűn komolyabb festékmennyiség maradhat, és így az új indításkor a készülék „köp” egyett. Ilyenkor egy pacát csinál a felületre.

Használat közben sokszor húzzuk be a tűt, ekkor körülvesz a festék, illetve toljuk a dűznibe, amikor csak levegő éri. A folyamatos ki-be kapcsolás a festékeknél azt eredményezi, hogy a tű végén festék rakódik le. Ez a festék megvastagítja a tű keresztmettszetét, és csökkenti a porlasztás minőségét. Ajánlott ezekben az esetekben egy oldószeres rongy segítségével ezt óvatosan letisztítani.

Előfordulhat, hogy a pisztoly elején akkor is jön festék, amikor mi nem húzzuk hátra a ravaszt. Ennek a jelenségnek elkerülése végett egy kis „holtjátékot” kell hagynunk a ravasz előtt! A tűt rögzítő csavart kilazítjuk, majd a ravaszt picit hátra húzzuk. Ezt követően a tűt óvatosan beletoljuk dűznibe, majd megszorítjuk a rögzítő csavart.

Az airbrush pisztoly festendő felülettől való távolsága határozza meg a szórási szélességet, a festék mennyiségének szabályozása pedig annak vastagságát. Ha a festéket a levegő eltolja a felületen, túl híg festékkel, túl sok festékkel, vagy túl nagy levegőnyomással dolgozunk, esetleg túl közel tartjuk a készüléket.

Airbrush pisztoly takarítása:
Az Airbrush pisztolyok egyetlen nagy ellensége a rossz takarítás. Airbrush pisztolyunk élettartama nagyban függ a takarítástól.
A festés befejezése után a maradék festéket javasolt kiönteni és oldószert tölteni a helyére. Majd alaposan kidolgozni a pisztolyból.
Majd a pisztolyt darabjaira kell szétszedni. A dűznit minden esetben kézzel tekerjük, így a menetet nem törjük bele pisztoly testébe.
A pisztoly belsejében elrejtve találhatunk egy tömítésrögzítő csavart is, hozzábyúlni tilos!

A pisztoly alkatrészeinek gondos eltakarítása után az alkatrészeket nem kell összeszerelni, mert az oldószerek szabad párolgását gátoljuk.

Tudtad?

A Walt Disney stúdió alkalmazta széles körben még az airbrush technológiát főleg hátterek elkészítéséhez mozifilmjeikben. 1940-ben mikor a Pinocchiot készítették a fények és árnyékok minél élethűbb megjelenítéséhez, előszeretettel használták. Azóta is nagy szerepet játszik az airbrush az animációs filmek elkészítésében. A 60-as években pedig, a zene iparban volt népszerű az airbrush technika. 

Az Airbrush technológiánál csak a fantázia szabhat határt.